MSS

1904-2016

Motala Simsällskap bildades den 19 juli 1904 vid en sammankomst i Motala. Det var den legendariske redaktören Erik Bergvall från Stockholm som besökte Motala och fick intresserade Motalabor att starta Motala SS.

Det blev startskottet för en förening som nu i mer än 100 år tillhört Motalas mest aktiva och framgångsrika idrottsförening. De riktigt stora framgångarna på elitnivå började med att Pelle Holmertz som blev SM-vinnare 1979 och sedan krönte sin karriär med OS-silver 1980.
Efter ytterligare några år gjorde Anders Holmertz entré i bassängerna vilket resulterade i mängder av mästerskapsmedaljer. I Anders prissamling finns bland annat fem OS medaljer, EM och VM-guld. Därtill kan läggas 86 guldmedaljer från Senior-SM.
Anders Holmertz, OS Barcelona-92, 200fr

Efter en tuff period på 90-talet har MSS rest sig både på topp och bredd. Sedan 2000 har klubben fostrat 13 mästerskapsmedaljörer (USM, JSM, SM) och 2012 hade Motala SS fyra aktiva med i Simförbundets Talangutvecklingsprogram (Ungdom- och juniorlandslag). 2013 blev Gusten Eriksson Svensk Mästare i Öppet vatten i Halmstad och 2016 slog Elliot Fielder NUSS rekord i 100m bröstsim i Borås.